Gyomor szerepe, funkciója – a gyomor a lenyelt táplálékot a perisztaltikus mozgással homogenizálja, a termelt sósav csökkenti a baktériumok számát, és a savas kémhatású közegben a pepszin megkezdi a fehérjék emésztését.

Egyes tápanyagok már a gyomorban felszívódnak.
Az emésztésnek az alábbi három fázisát különböztetjük meg:

  1. cephalicus (agyi) fázis: a táplálék látványa, ízlelése a bolygóideg izgalmát okozza, amely serkenti a nyálelválasztást a szájüregben, illetve a savelválasztást a gyomorban;
  2. gastricus (gyomor) fázis: a gyomorfeszülés és a bolygóideg izgalma gasztrinfelszabadulást idéz elő, ez további gyomorsav-kiválasztást eredményez, ami kedvez a pepszinogén pepszinné alakulásának, így a fehérje emésztésének;
  3. intestinalis (bél) fázis: elsősorban a sósav hatására a patkóbél és a vékonybél (főként a jejunum) nyálkahártyájában képződött hormonok a gasztrin felszabadulását csökkentik, ezáltal csökken a savelválasztás.
[menu name=”tudastar-gyomor”]